Manieren om sneller af te vallen

Als je gaat lijnen dan wil je vaak ook zo snel mogelijk afvallen. Het liefst een kilo of 10 in 2 weken tijd. Of dit soort doelstellingen realistisch zijn zal afhangen van de mate van overgewicht welke je hebt. 10 kilo afvallen zal voor iemand met veel overgewicht makkelijker zijn dan voor iemand die niet veel overgewicht heeft.

In dit artikel zullen we je in ieder geval van een aantal tips voorzien waarmee om er voor te zorgen dat je zo snel mogelijk gewicht kunt verliezen.

Tip 1: Verminder stress

Onder invloed van het stress hormoon cortisol zal je lichaam vet willen vast houden en opslaan. Met name in de regio rondom de buik wordt vet opgeslagen als je cortisolwaarden te hoog zijn.

Cortisol is een hormoon wat de effecten van adrenaline neutraliseert. Adrenaline wordt door het lichaam aangemaakt bij stress bijvoorbeeld in de situatie dat je moet rennen of vechten bij gevaar. Stress door bijvoorbeeld het werk doet echter hetzelfde met het lichaam. Ook hierbij zal het lichaam adrenaline aanmaken en cortisol om dit weer te neutraliseren. Als je echter dagelijks te maken hebt met stress dan kan dit helemaal ontregeld worden en worden de cortisolwaarden chronisch te hoog. Er is daarom heel veel al te bereiken door stress te verminderen en te zorgen voor momenten van ontspanning en rust in je leven.

Tip 2: Ga meer bewegen

Snel gewicht verliezen is een kwestie van een zo groot mogelijke negatieve energiebalans creëren. Hoe meer calorieën je lichaam tekort zal komen des te meer vetreserves het zal moeten gaan verbranden om toch nog aan voldoende energie te komen.

Door meer te gaan bewegen maak je de negatieve energiebalans groter. Door beweging zal je lichaam meer calorieën gaan verbranden waardoor je lichaam meer vetten zal gaan verbranden.

Om veel calorieën te verbranden kan je het beste een inspanning verrichten welke je lang kan volhouden. Je verbrand dan meer dan bij een korte inspanning. Is je conditie nog niet goed genoeg om een lang stuk te gaan hardlopen dan kan je bijvoorbeeld beter een uur gaan wandelen dan 10 minuten hardlopen.

Fietsen is een andere uithoudingssport welke met een slechte tot matige conditie goed voor langere tijd vol te houden is. Zit je krap in je tijd dan zou je kunnen bekijken of het mogelijk is om bijvoorbeeld de fiets naar je werk te pakken in plaats van de auto. Of met de fiets naar het treinstation in plaats van met de bus.

Tip 3: Kies voor onbewerkt voedsel

Veel bewerkt voedsel (voedsel wat gemaakt of bewerkt is in een fabriek) zitten geraffineerde koolhydraten, of suikers of geharde vetten. Geraffineerde koolhydraten worden snel afgebroken tot enkelvoudige koolhydraten waarna ze in de vorm van glucose door het bloed worden opgenomen.

Suikers worden vrijwel direct door het bloed opgenomen. Deze plotselinge stijging van de bloedsuikers zorgt ervoor dat je lichaam veel insuline moet gaan aanmaken. Insuline is ervoor verantwoordelijk dat het lichaam vet gaat opslaan en vast houden.

Door te gaan voor bronnen van langzame koolhydraten (onbewerkt voedsel) krijgt het minder pieken in de bloedsuikerspiegel waardoor minder insuline aangemaakt hoeft te worden.

Tip 4: Eet niet teveel fruit

Als je wilt afvallen dan is het super belangrijk dat je gezond blijft tijdens dit proces. Omdat je minder eet zal je niet minder calorieën binnen krijgen maar ook minder vitamines en mineralen. Het is daarom belangrijk dat je voldoende groenten en fruit eet. Groenten kan je vrijwel onbeperkt eten. Groenten zijn rijk aan vitamines en mineralen en bevatten nauwelijks calorieën en suikers.

Fruit daarin tegen bevat wel (natuurlijke) suikers en daardoor ook meer calorieën. Beperk fruit daarom tot 2 of 3 porties per dag. Je kan daarbij ook de keuze maken voor fruit welke laag zijn in fruitsuikers zoals blauwe bessen, aardbeien en citroenen.

Tip 5: Eet langzaam

Als je langzaam eet dan zal je eerder een verzadigd gevoel hebben. Neem daarom de tijd om te eten. Kauw iedere hap tenminste tien keer voordat je deze doorslikt. Neem ook een korte pauze tussen iedere hap van een seconde of 30. Het signaal van de maag aan de hersenen dat deze vol zit komt altijd met een vertraging aan in de hersenen waardoor je normaal gesproken al snel te veel eet (meer eet dan echt nodig is). Door langzaam te eten voorkom je dat je meer eet dan echt nodig is.

Tip 6: eet gezonde vetzuren

Om gewicht te kunnen verliezen is het belangrijk dat je hormoonhuishouding in balans is en optimaal functioneert. Voor een gezonde hormoonhuishouding is het belangrijk dat je gezonde onverzadigde vetzuren eet. Deze vindt je in extra vierge olijfolie, avocado’s, vette vissoorten, noten en zaden.

Wees niet bang om vetten te eten als je wilt afvallen. Het zijn niet de vetten welke ons dik maken maar de suikers en geraffineerde koolhydraten. Deze verstoren de insuline huishouding waardoor we vet gaan opslaan.

Tip 7: sla eens een maaltijd over

Vaak wordt gedacht dat je het beste veel kleine maaltijden verspreid over de dag kunt eten als je wilt afvallen. De achterliggende gedachte is dat je dan geen honger krijgt waardoor je het dieet beter kunt volhouden.

Als we de hele dag door aan het eten zijn dan zorgt dit er echter wel voor dat ons lichaam de hele dag door insuline moet aanmaken. Het hormoon wat verantwoordelijk is voor de vetopslag.

Door af en toe een maaltijd over te slaan bespaar je niet alleen op calorieën maar dwing je het lichaam ook om vet te gaan verbranden. Wil je maximaal effect hiervan hebben zorg er dan voor dat er tussen 2 maaltijden minimaal 12 uur zit. Als je om 18 uur je avondeten op hebt en je eet pas weer de volgende dag om 9 uur je lunch dan heb je een periode van 15 uur niets gegeten (ook geen tussendoortjes).

Door dit af en toe te doen verhoog je je insulinegevoeligheid wat goed is voor je insuline huishouding.

Tip 8: Een slank en gezond lichaam

Wil je meer tips voor een slank en gezond lichaam? Kijk dan eens op de website happyhealthy.nl, deze staat er boordevol mee.

Previous post: